pondělí 29. února 2016

Orfeus a Eurydika (a taky John Lennon)

Ve čtvrtek jsme se věnovali dalšímu tématu z řeckých bájí a představili jsme si Orfea a Eurydiku.

Ráno na plavání dostala jedna skupina dětí (která neplavala) k dispozici obrázky, pomocí kterých jsme přemýšleli, o čem příběh je a co se asi dozvíme. Děti znaly plno hrdinů - například tříhlavého Kerbera poznala díky Harry Potterovi většina.



Pojmenovali jsme si hlavní hrdiny a přečetli jsme si společně začátek příběhu. Pak se děti rozdělily do skupin a s pomocí dvou vět měly vymyslet pokračování.





Příběhy to byly zajímavé :)



Po návratu do školy měla tahle skupina dětí představit ostatním to, co jsme se zatím dozvěděli. Všichni mluvili k věci, souvisle a srozumitelně. Není to lehké, odvyprávět příběh :)

Pokračovali jsme ve čtení příběhu. Dozvěděli jsme se, kdo je Hádés a Persefona, co je to lyra, kdo je Chárón a Kerberos, povídali jsme si o tom, jaké vlastnosti měl Orfeus. Zkusili jsme se vžít do jeho role a přemýšleli jsme, kdo z nás by se jako on v podsvětí ohlédl - a kdo by byl trpělivý. A vyzkoušeli jsme si napsat pětilístek na téma ORFEUS:





Pustili jsme si video s příběhem v angličtině a začali jsme pracovat na výtvarném zpracování podsvětí. Děti měly za úkol dopracovat obraz doma.

Dneska přinesly holky nádherný obraz podsvětí:



Při bližším zkoumání najdete nejen Cháróna, Persefonu, Hádese, ale i Kerbera, pánské i dámské záchodky včetně sifonů z/do řeky Styx, ale i anděla, který čeká, jestli se někdo z nebožtíků nedostane do nebe. Schody, ohniště, mrtvé lidi i zvířata. Ale co bylo na obrazu úplně nejzajímavější, byl John Lennon, o kterém jsme se učili den předtím v rámci cesty kolem světa (navštívili jsme Anglii).

Podívejte se, jak Chárón převáží Lennona do podsvětí:

Žádné komentáře:

Okomentovat