neděle 23. října 2016

Na stejné zemi co my

bydlí tu s námi stromy.
Mlčí a hledí si svého
listíčka zeleného.

To bylo motto našeho dne plného stromů. Ve čtvrtek jsme slavili Den stromů a my ho s plnou parádou oslavili.

Den jsme zahájili povídáním o stromech, říkali jsme si, co pro nás stromy znamenají, jak mohou vypadat, vzpomněli jsme na baobaby, mluvili jsme o listech, vzduchu i nábytku. Zopakovali jsme si své znalosti formou práce s tabulkami Logico Piccolo - k dispozici jsme měli plno karet o lese, dřevu, stromech nebo plodech.










Další úkol nás čekal na chodbě. S pomocí krásné knížky Lesní noviny od Vitalije Biankiho dostaly děti Zprávy z říjnového lesa. Kousky zprávy ale chyběly. Stačilo ovšem dojít na chodbu, najít tu část dopisu, který potřebujeme, zapamatovat si ho a v hlavě donést až do lavice a dopsat na správné místo. Nebylo to vůbec jednoduché, ale zvládli to všichni.



Pokračovali jsme stromovou matematikou. Když děti zjistily, že jde o jejich oblíbené součtové čtverce ("jen jsou konečně dobře, jako pyramidy, ne špičkou nahoru!"), daly se rychle do počítání.


Zazpívali jsme si Stromy od Svěráka a Uhlíře - zvládneme to i dvouhlasně! a pak jsme se vrátili ke čtení o lese a doplnění životabásně. Není to jednoduchá disciplína, ale jsou znát pokroky dětí. Každý ve své životabásni odráží sám sebe a je to vždy moc zajímavé číst to, co děti vytvoří.


A ještě kreslení. Tentokrát jsme si řekli, že nebudeme kreslit stromy jako malé děti - že v přírodě taky nejsou symboly. Jako předlohu jsme si vzali kresbu stromů a pokusili se ji napodobit. Povedlo se to! Třídní galerii obdivovaly všechny děti.




















A samozřejmě jsme se také vydali ven! Obdivovali jsme stromy kolem školy a společně zasadili jeřáb.




Byl to povedený den!

Žádné komentáře:

Okomentovat