pondělí 10. října 2016

O pastelce bez barvy

První blok jsme dnes věnovali knížce O pastelce bez barvy. Právě barvy nás tento týden budou provázet. Dnes dopoledne bílá, odpoledne zelená. Zítra přijdeme oblečeni do červené, ve středu do žluté, ve čtvrtek se naše škola změní na oranžovou a v pátek zhnědne.

Ale dnes v prvním bloku jsme mluvili o bezbarvé pastelce. To máte totiž tak - v knížce, kterou jsme si představili jsou malé, nově narozené pastelky bez barvy. Každá z nich se musí rozhodnout pro jednu jedinou barvu, která jí zůstane celý život.

A my si to v rámci etické výchovy a českého jazyka zkusili taky. Rozhodnutí a přijetí zodpovědnosti za rozhodování, které uděláme...
Někdy je to těžké se rozhodnout - a nemusí to být na celý život nebo nenávratně. Hráli jsme si tedy dnes na pastelky a zkoušeli se ROZHODNOUT.

Už ranní úkol nás namotivoval a skoro všechny děti odpověděly. Pak děti dostávaly celou řadu úkolů - pracovaly buď samostatně nebo ve dvojicích a trojicích.






Jakou barvu by sis vybral(a), kdybys byl(a) pastelka? Najdi u svých spolužáků, jak se rozhodli oni. Zapiš do tabulky.










Dvojice pak pracovaly na tom, jak může být která barva užitečná. Co se s ní dá namalovat?




Po zjištění, že každá barva může být užitečná, jsme se museli rozhodnout už definitivně. Navždy.


Někdo zůstal u své první volby, někdo ji na základě fakt a informací, které získal, změnil.
Svou volbu musel ale každý zdůvodnit.

Dalším úkolem bylo použít POUZE JEDNU barvu a nakreslit obrázek. "To nejde, svět přece není jednobarevný," hlásili třeťáci. Nebylo to jednoduché...

A jak to dopadlo s pastelkou z knížky? Když jsme dočetli její příběh, byly děti rozpačité. "A jak je to dál? A jak to teda skončilo?" Někdo otevřený konec pochopil, někdo si konec vyložil po svém.
Ale to vůbec nevadí. Důležité bylo nadšení dětí, jejich starost, pochopení, chvílemi i malý strach, radost, možnost volby i zodpovědnost za své rozhodnutí.










Žádné komentáře:

Okomentovat