sobota 12. května 2018

Jednoobdélníková čísla

Pamatujete si ještě ze školních dob, co jsou to prvočísla? Definice říká, že prvočíslo je přirozené číslo větší než 1, které je dělitelné jen dvěma děliteli: jedničkou a samo sebou.

My jsme na to šli se čtvrťáky trochu jinak.



Figurální čísla už zvládáme a známe některé vztahy mezi čtvercovými a trojúhelníkovými čísly. A tak jsme si tentokrát hráli s obdélníkovými čísly. Jak se to dělá? Úplně jednoduše. Vezmete si žetonky a zkusíte je poskládat do obdélníků. Pokud složíme jeden obdélník (např. jednu řadu z osmi žetonků), jde o jednoobdélníkové číslo. Osm žetonků ale můžeme složit i do obdélníku 2x4 žetonky - pak je to číslo dvouobdélníkové.

Která z čísel od jedné do padesáti se dají složit POUZE jako jednoobdélníková? To bylo naše zadání úlohy. A tak jsme si vzali žetonky a skládali jsme...





Pokud jsme našli víc možností (jako třeba u čísla osm), přeškrtli jsme ho v seznamu. Naopak jsme kroužkovali ta čísla, která jsou pouze jednoobdélníková.


Někdo samozřejmě ihned hledal zákonitosti a fígle.
"Jsou to všechna lichá čísla!" prohlásil někdo. Třída ale oponovala: "A co 27?"
"Jsou to čísla, která nejsou v násobkové tabulce," prohlásil někdo další. "A co čísla 1-10 v prvním řádku a sloupci?" oponoval druhý.

Tyhle diskuse napříč třídou jsou velmi cenné - a já jsem ráda, že jsou jich děti schopné. Že dokážou argumentovat, nebojí se toho, říct svůj názor, i když není správný. Dokážou se domluvit - bez hádek (v drtivé většině případů) a bez strachu. O to nám v matematice jde. Abychom společně dokázali nahlédnout do tak složité problematiky, jako jsou např. prvočísla.

A že je u toho plno dalšího "počítání", to si asi dovedete představit :)

A jak to skončilo?
Zakroužkovaná čísla jsou PRVOČÍSLA - takže je zatím máme od 0 do 50. Někomu to ale nestačilo a chtěl zkoumat dál - takže si nadepsal řadu od 51 do 100. A doma to prý zkusí i bez žetonků :)

Žádné komentáře:

Okomentovat