úterý 22. prosince 2020

Matematické hry s papírem a třeťáci cestují sítí

 Před Vánocemi jsme si v hodinách matematiky užili plno legrace. Prvňáci skládali papír podle návodu. Není to tak jednoduché, složit papír podle vzoru a uhodnout, jak asi bude vypadat, až se rozloží. Pro někoho to bylo velké překvapení. Ale zvládli jsme to.

Mimoděk jsme se naučili (zatím pasivně) pojmy jako polovina, čtvrtina, úhlopříčka, souměrnost, vrchol nebo střed. Matematika nám prochází rukama a právě tato aktivita je velmi důležitá pro uvědomění si geometrických pojmů.

Všem nám to šlo dobře a nakonec jsme se dobrali i správných výsledků.









Třeťáci se začínají seznamovat se čtvercovou sítí. Cestujeme z bodu do bodu, hledáme krátké i dlouhé cesty, které zaznamenáváme šipkovými zápisy. Znázorňujeme úsečky a orientujeme se v rovině. Poslední hodinu před prázdninami jsme hledali cesty za dárkem. Nezabloudili jsme, i když to byly cesty zdlouhavé a náročné :)


Hodiny matematiky jsou pro někoho možná netradiční, ale my metodě prof. Hejného věříme, protože víme, že přináší výsledky. A hlavně - děti zažívají radost a úspěch. A to je důležité nejen ve vánočním období...

Žádné komentáře:

Okomentovat